Vælg den rigtige cykellås til din cykel
En cykellås er noget nær det vigtigste tilbehør til din cykel, udover de lovpligtige som lygter og bremser. Cykellåsen er hele forskellen på, om du har en fantastisk cykel i flere år, eller om du skal melde den stjålet indenfor et par timer efter, du har parkeret den.
Hvilken cykellås, der passer bedst til dit behov, afhænger af flere forskellige ting, så som cyklens pris, hvor du typisk parkerer den, og hvor stor en lås, du selv er villig til at slæbe med dig. Sidstnævnte bør selvfølgelig ikke være noget, der er på tale, hvis din cykel er tilstrækkelig dyr, så er sikkerhed ikke et sted, hvor du bør gå på kompromis.
Ringlåse
En ringlås er den absolut mest velkendte cykellås, og de er samtidig noget af det mest simple og billigste, du kan få.
Ringlåse fungerer på den måde, at de sidder fastspændt bag på din cykel over baghjulet, så du blot skal trykke en metalstang igennem låsen, og cyklen er låst. Denne låsemetode er helt oplagt, hvis du bare ikke magter at slæbe en ekstern lås med dig, eller at din cykel ikke er i en større risikozone for at blive stjålet.
Fordelen ved disse ringlåse er som sagt, at de sidder på cyklen, så du kan allerhøjst glemme nøglen dertil, og du skal ikke have den i en lomme, taske, eller viklet rundt om din cykel. Ulemper derimod er, at du blot låser baghjulet fast, så man ikke kan cykle den væk. Der er intet, der stopper folk fra at løfte cyklen op og gå væk med den.
Bøjlelåse
Bøjlelåsen er en mere fleksibel lås sammenlignet med ringlåsen, da dens form tillader dig at låse mere end bare baghjulet. Ved optimale placeringer, kan den bruges til at låse cyklen fast til faste objekter, så som træer, lygtepæle, stolper og andre ting, der passer ind i kæden.
Fordelen ved denne type lås er, at de tillader dig at fastgøre din cykel til objekter, der ikke bare sådan lige kan fjernes, så en eventuel tyv kan ikke bare tage cyklen over skuldrene og gå væk med den. Den tætte pasform gør også, at der er ringe plads mellem cykel og låsen, så det er vanskeligere at få plads til et koben eller andre værktøjer til at brække låsen op med.
Nogle låse kommer sågar med en holder, der kan fastmonteres på cyklen, så du ikke skal have låsen i en taske.
Hvis du vælger at sikre din cykel med en bøjlelås, er det yderst vigtigt, at du vælger en størrelse, der passer til din cykel. En for lille lås gør det vanskeligt at sikre cyklen, og en lås, der er for stor, gør det for let for en tyv at komme til med værktøj.
Kædelåse
Kædelåse er lige til at forstå, hvad er. De er, uden sammenligning, den mest fleksible type af lås, du kan få. En kædelås består typisk af led formet af hærdet stål, omringet af enten stof eller plastik, der beskytter kæden imod vejret, skidt og snavs, og dig, så du ikke får fingre i klemme i dets led.
Kædelåse er tænkt til absolut topsikring af cykler og sågar motorcykler, hvor du kan sikre ikke bare dækket, men hele stellet samtidig til et fast objekt.
Ligesom med alle andre låsetyper, er der selvfølgelig fordele og ulemper. Et af de absolut største fordele er, at din cykel er utrolig godt sikret med sådan en lås. Typisk til sådan en grad, at en tyv ikke engang gider forsøge. Ulempen derimod er, at du ikke sådan lige kan sikre den til din cykel lige så let som en bøjlelås med holder, eller en ringlås, der permanent sidder på cyklen.
Det betyder, at du ikke har noget andet valg, end at have den med i en taske, medmindre du snor den rundt om stellet, når du er på farten. Derudover er kædelåse betydeligt tungere end nogen anden form for lås, hvilket også er en ting at have med i overvejelserne.
Kædelåse kommer med forskellige låsemetoder, den ene med nøgle, og den anden med kombinationslås, så du blot skal huske 4 cifre. Kombinationslåse er betydeligt mindre sikre end nøgle, så hvis din cykel er af betragtelig værdi, anbefales det at gå med en nøgle.
Wirelåse
Wirelåse består af snoet metalwire, et yderst let alternativ til en kædelås. De er ganske fleksible, og kan snoes rundt om faste objekter, men de yder ikke nær den samme form for for sikkerhed, da der ikke skal meget mere end en lille boltsaks til for at besejre den.
Selvom de virker som et svagt alternativ, har de deres plads på markedet. Wirelåse fungerer rigtig godt til cykelstandere på skoler, hvor man hurtigt og let kan fæste dem til diverse standere, da de ikke i samme grad er i fare for tyveri som åbne pladser og større byer.
Wirelåse kommer i mange forskellige tykkelser og længder, og nogle sågar med en holder, så du kan sætte den fast på cyklen, når du ikke bruger den.
Nogle fås også med stålled, der tilbyder lidt bedre beskyttelse, men lidt mindre fleksibilitet i samme omgang.
Foldelåse
Foldelåse er et nyt koncept på markedet, men lad dig ikke skræmme af det. De er lige så fleksible som de er sikre, og du finder ikke en lås, der er lige så belejlig at have med på farten.
Foldelåsen består af en række metalled, der er nittet sammen, så du kan vikle kæden sikkert rundt om rigtig mange ting. Det giver en sikkerhed, der er over wirelåsen, under kædelåsen, men med den lette vægt fra wirelåsen, og fleksibiliteten fra kædelåsen. Altså det bedste fra begge verdener.
Rigtig mange af disse foldelåse kommer også med en holder som du kan sætte enten direkte i dit bælte/bukser, eller sætte fast på din cykels flaskeholder, eller bare rundt om stellet, så du altid har kæden med dig. Hvis du er typen, der for alt i verden bare ikke vil have en lås med nøgle, så bare rolig, foldelåsene kan også fås med kombinationslås.
Skivebremselåse
Skivebremselåse er en noget speciel lås, da den kun er møntet til cykler med skivebremser, deraf navnet. De sættes direkte på cyklens skivelås, så man ikke kan køre videre.
Mange af disse skivebremselåse har en indbygget alarm, der kan hjælpe med at skræmme potentielle tyve væk, men den er ikke mere sikker end at man kan ignorere alarmen og gå væk med cyklen.
Hvis din cykel har skivebremse, så er den absolut optimale sikkerhed at kombinere skivebremselåsen med en anden ekstra lås, så du har både en alarm, men også en sikring imod et fast objekt. En sådan løsning vil være at anbefale, hvis du har en yderst dyr cykel, da alle låse kan brydes op, hvis man har det rigtige værktøj, men en alarm vil altid vække nogen form for uønsket opmærksomhed.
Ikke alle faste objekter er egnede til en lås
Uanset om du vælger en kædelås, wirelås, eller en anden lås, der bør sættes rundt om et fast objekt, så er det også vigtigt, at du vælger den rigtige ting at fæste din cykel til.
Formålet er at gøre det umuligt at tage cyklen og gå sin vej, så alt, der ikke kan flyttes, og er højt nok til, at man ikke kan løfte cyklen over, virker. Helt optimalt er stolper, der har led ud fra sig, så som lamper, det mest optimale valg, da der bare ikke er noget at komme efter, hvis man prøver at løfte cyklen væk.
Samtidig bør det heller ikke være svage objekter, så som træstolper, plastikstolper, eller andet, der kan ødelægges med en mindre indsats. Vælg, så vidt muligt, altid noget af metal.
Jo dyrere en cykel, jo større en lås
En trehjulet cykel behøves ikke beskyttes med en 3 kg tung kædelås, eller alarm, men hvis du cykler rundt på noget, der har kostet en betragtelig sum penge, så bør låsen være derefter.
Hvis du derimod cykler rundt på en racercykel til 20-30.000 kroner, eller sågar mere, så bør du altid tage det bedste du kan få fingrene i, om det så betyder, at du må slæbe rundt på en rigtig træls, tung lås, så er det ikke besværet værd at få den stjålet.
Vælg en forsikringsgodkendt lås
Hvis du er ude for det værste, og din cykel bliver stjålet, så er en forsikringsgodkendt lås din allerbedste ven, da det betyder, at du kan få cyklen kompenseret igennem din forsikring. En forsikringsgodkendt lås er ikke nødvendigvis dyrere end en, der ikke er, men det sparer dig en stor hovedpine, skulle uheldet være ude.